Minimalisme

Van maximalist naar minimalist?

Lein die een minimalist wil worden? Wie mij kent zit nu waarschijnlijk te gniffelen, want ik neig absoluut naar een hoarder. Vooral als het aankomt op alles wat je kunt aantrekken en omhangen en alles wat eet- en drinkbaar is.

Wat de kleding etc. betreft, ik ben modegevoelig en heb een belachelijk goede neus voor koopjes. Ik ben er eentje die voor 20 euro met een tas vol thuiskomt en dan is het gewoon ook nog echt leuk. Al vanaf dat ik een jaar of 15 was begon mijn collectie flink te groeien. Tweedehands, zelf maken, partijen opkopen op Marktplaats, markten afstruinen in het buitenland. En met Internet kwam er nog een complete “speeltuin” bij. En steeds meer kasten en dozen vol.

Dat eten en drinken ligt een beetje anders. Wij wonen in een dorp met 1 supermarkt en andere winkels zijn minimaal 14 km verderop. Wij eten thuis plantaardig en daarnaast heb ik een tarwegluten-intolerantie en manlief een histamine-intolerantie. Ik kook en koop dus anders dan de gemiddelde Nederlander. Wij wonen heel dicht bij de Duitse grens en in Duitsland is vaak net even een andere en goedkopere keuze in producten. Dus als ik buiten ons dorp boodschappen doe, sla ik flink in. Samengevat, ik heb altijd een hoop voorraad in huis. Maar ook daarin kun je natuurlijk doorslaan.

De ideale factor om door te slaan in onbewust en veel te veel kopen is heel hard werken gebleken. Hoe meer uur ik aan het werk was, hoe vaker ik even een vijf minuten break nam om even te gluren op outlet sites als Limango en Zalando Lounge, of bij de H&M, Zara, Mango etc. in de sale te neuzen. Jezelf te belonen voor het harde werk. Boodschappen doen? Snel, snel en zonder briefje. Gewoon vol gooien die kar.

En dan komt er dus zo’n punt dat op een gegeven moment iedere kast in huis die je opentrekt uitpuilt. Dat je meer kleding hebt dan je af kunt dragen en er dingen achter uit de kast komen die al lang niet meer eetbaar zijn.

Ik ben ca. 1,5 jaar geleden begonnen om de kunst af te kijken bij anderen. Pinterest en Youtube staan vol met voorbeelden van hoe te declutteren, organiseren en minimaliseren. Hoe je tot de perfecte capsule garderobe kunt komen. Hoe het duurzamer en meer mindful kan allemaal. Een kijktip is de documentaire Minimalism: A Documentary about the Important Things op Netflix en om te lezen de boeken van Dennis Storm.

Voor mij is de weg naar een meer minimalistische levensstijl zeker niet het wegdoen van bijna al mijn bezittingen. Mijn sabbatical is wel de periode om de opgedane kennis meer en meer in de praktijk te brengen. Er is weer tijd voor boodschappenbriefjes, voor het uitmesten en organiseren van kasten. Om dingen die niet meer worden gebruikt te verkopen, weg te geven of te vermaken/pimpen.

Op de foto een kijkje in mijn kledingkast. Een beetje een met de billen bloot moment. Want ja, hij is nog altijd behoorlijk vol, maar er komt lijn in. Nu moet ik wel toegeven dat er nog eenzelfde kast naast staat (al mijn zwart moet ook ergens hangen). En dan zijn er nog dozen vol met kleding, tassen, schoenen, vakantiespullen etc. Daar ligt de grootste uitdaging. Binnenkort zal ik dus zeker mijn Marktplaatsaccount weer nieuw leven in blazen…..

Wat is jouw uitdaging op het gebied van minimaliseren?

2 Reacties

  • Esther

    Wat leuk om te lezen dat je ook die documentaire hebt gezien, heeft mij ook veel gebracht! Niet dat ik nu weinig spullen heb hoor, maar het voelt meer mindfull, ik koop niet meer zomaar vanalles.
    Ik blijf je graag volgen
    (en de paar harem broeken en de mooie zwarte jumpsuit die ik bij je heb gekocht horen wel bij mijn vaste items in de kleding kast, die dus niet weg gaan!!)
    Groetjes, Esther

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *