Blogs uit de Webwinkel

De kledingindustrie – vragen en antwoorden

Onderstaande blog heb ik destijds geschreven voor in de webwinkel, welke sinds 21-08-2020 is gesloten, maar ik wilde deze toch ook graag met jullie delen. Omdat het denk ik goed weergeeft hoe ik over bepaalde dingen denk of toen dacht. En vooral omdat ik hoop jou er ook mee aan het denken te zetten.

“Of je dit nu leest uit nieuwsgierigheid of omdat je een vraag had, ik hoop dat je er in zijn algemeenheid iets wijzer van wordt en het je vraag of vragen beantwoordt.

Eerst maar even de feiten. De kledingindustrie is 1 van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Bijna al onze kleding en de grondstoffen hiervoor worden geproduceerd buiten Europa en het is een industrie welke voor enorm veel banen zorgt. In de meeste gevallen in landen waar geen werk geen eten betekend.

Eerst iets meer over mij, zodat je weet hoe ik in bepaalde zaken sta. Ik ben een eerlijk persoon en een kritische vrager en denker. Ik hou van feiten, maar voor mij is er maar weinig zwart wit in dit leven, veel zaken hebben meerdere kanten. Persoonlijk ben ik van mening dat om de juiste veranderingen in de kledingindustrie te bewerkstelligen, de politiek de voornaamste weg is en we verschil kunnen maken door ons stemgedrag en door bijvoorbeeld steun aan Amnesty International of andere organisaties welke zich inzetten voor de mensenrechten.

Ja, ik koop privé waar ik kan biologisch en fairtrade. Maar tegelijk geloof ik niet dat er nog een plekje op deze aarde is wat niet op één of andere manier vervuilt is en vind ik fairtrade een vrij arrogant iets. Dat wij “rijke westerlingen” bepalen dat als we ergens een paar cent meer voor betalen, het dan “fair” is. Aan de andere kant veranderd er met niks doen niks. 

In de kledingindustrie zie je veel marketing welke zich richt op wat de uiteindelijke consument graag wil horen. Maar helaas heb ik als inkoper nauwelijks tot geen mogelijkheden om met 100% zekerheid te toetsen wat de feiten zijn. Er is een wirwar aan logo’s en keurmerken. Ik koop in bij wat men noemt “de tussenhandel”. Dus niet rechtstreeks bij een producent. Als kleine zelfstandige heb ik niet de tijd nog het geld om bijvoorbeeld 2x per jaar naar Nepal af te reizen. En ben ik dus afhankelijk van de informatie welke de tussenhandelaren mij verstrekken. Met name fairtrade leent zich goed voor mooie verhalen. Het naaiatelier wat door iets meer te rekenen voor het product een schooltje kan openen voor de kinderen van het dorp (lees: personeel). Klinkt natuurlijk fantastisch. De waarheid is misschien meer dat die kinderen lange dagen maken op dat “schooltje”, zodat hun moeders lange dagen kunnen maken in het naaiatelier. Wij noemen dat hier gewoon een bedrijfscrèche en naschoolse opvang. Komt de term fairtrade echt niet aan te pas. Misschien dat je nu een beetje begrijpt wat ik bedoel met dat er maar weinig zwart wit is. Want een schooltje is natuurlijk beter dan geen schooltje. 

Ik verkoop mijn kleding in ieder geval niet als zijnde fairtrade en als biologisch. Als het past binnen mijn concept zal ik altijd kiezen voor een meer fair geproduceerd en minder milieubelastend product. Maar zoals de zaken er nu voorstaan in de wereld en in de kledingindustrie sta ik er niet achter deze producten te verkopen onder de noemer fairtrade en/of biologisch. Hiervoor dient er eerst veel meer internationale regelgeving te komen en daarmee controle. Nu is het vaak een kwestie van vertrouwen. De laatste jaren zijn er meer en meer misstanden en beduvelarij in de voedingsindustrie aan het licht gekomen. In de kledingindustrie is nog minder controle. Maar daar zijn ze natuurlijk helemaal 100% eerlijk……ja, misschien ook wel niet. Uiteindelijk draait alles om geld. Ik wil niet iets verkopen met een mooi praatje waarvan ik niet 100% de garantie heb dat dat praatje op niks dan de waarheid berust.

Nu dat duidelijk is, geef ik je graag antwoordt op andere vragen welke me worden gesteld.

Waar worden de artikelen welke Lein’s Bazar verkoopt geproduceerd?

Het grootste deel van de kleding wordt gemaakt in India en Nepal. Maar ook in landen als China of Bangladesh. Misschien niet de landen met de beste reputatie op het gebied van arbeidsomstandigheden. Maar misschien wel de landen waar het geld wat deze mensen verdienen het hardste nodig is om te overleven.

(In)kopen is altijd afwegen. Ik ben persoonlijk absoluut tegen welke vorm van uitbuiting ook en zou graag zien dat onze Nederlandse arbeidsomstandigheden de norm worden wereldwijd. Met voor iedere werknemer wereldwijd een salaris waarvan men een menswaardig bestaan kan leiden. Maar ik ben me ook bewust wat het gevolg is van die wens. Dat alles wereldwijd veel duurder zou worden. Dat we hierdoor steeds minder kunnen consumeren, hierdoor minder gaan produceren en er als gevolg hiervan miljarden mensen zonder werk en inkomen komen te zitten. Mensen die op dat moment waarschijnlijk nog steeds de meest kwetsbare van onze wereld zijn en nog niet (voldoende) ergens op terug kunnen vallen. Veranderingen dienen heel langzaam te gebeuren om rampen te voorkomen. Op dit moment voelt het voor mij als de beste keuze om artikelen in te kopen uit landen waarvan ik weet dat mijn inkoop het verschil kan maken tussen wel en niet iets te eten hebben. Aan jou de keuze of jij je daar ook prettig bij voelt. Want wij hebben hier de luxe van keuze. 

Onder welke omstandigheden worden de artikelen geproduceerd?

Omdat ik met veel verschillende tussenhandelaren werk, die weer inkopen in verschillende landen, kun je je voorstellen dat die omstandigheden nogal kunnen verschillen. Dat kan een hypermoderne fabriek zijn in China tot een klein simpel plaatselijk atelier in India. Beide uiterste hebben voor- en nadelen. In die hypermoderne fabriek is alles tot de puntjes geregeld, maar werk je wel in een megafabriek, vaak in een grote stad, ver weg van je familie. En in dat simpele atelier zijn de omstandigheden simpel, maar werken de veelal vrouwen wel dicht bij huis en hun gezin. Ze hoeven niet naar een grote stad voor werk en hun gezin, soms voor weken, achter te laten. Over het algemeen kun je stellen, dat er langere dagen gemaakt worden dan hier in Nederland tegen een in verhouding lager loon. Dat is natuurlijk niet alleen in de kledingindustrie zo, maar in elke industrie. 

Komt er kinderarbeid aan te pas?

Ik zou graag zeggen dat al mijn producten door personen van 18 jaar en ouder gemaakt zijn. Maar dat is natuurlijk niet geloofwaardig en ook niet reëel. In Nederland mag je vanaf 13 jaar een bijbaantje en er zijn er genoeg van 16 en 17 jaar met een flinke bijbaan en/of die als stagiair veel uren maken. Je weet inmiddels uit welke landen mijn producten komen. Landen waarin een kind eerder als jong volwassen wordt gezien, dan hier in Nederland. Gelukkig komen er in de genoemde landen steeds meer wetten en regels omtrent werken en scholing, mede door de druk vanuit het Westen. De huidige stand van zaken is dat over het algemeen kinderen in deze landen vanaf 15 jaar fulltime aan het werk mogen en niet meer naar school hoeven. Door onze Nederlandse bril gezien is die 15 jarige misschien nog een kind. Maar als je bedenkt dat in India bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd om te trouwen nu 17 jaar is, dan snap je misschien dat ze dat daar heel anders zien. De kans dat jouw kledingstuk door iemand van 14 jaar of jonger is gemaakt, is zeer klein. De textielindustrie doet er alles aan om haar negatieve imago op dat gebied van zich af te schudden. Geen atelier wil betrapt worden op te jong personeel aan het werk en de druk vanuit de opdrachtgevers/afnemers is groot, waarbij de eis ook steeds vaker 18+ personeel is. Al was het alleen maar om de verdenking op te jong personeel te voorkomen. Bovendien verwacht de markt steeds meer kwaliteit en daar heb je ervaren en geschoold personeel voor nodig. 

Verdienen de makers van de producten een fatsoenlijk loon?

Productiemedewerkers verdienen geen topsalaris. Dat is in Nederland zo en in de landen waar mijn producten vandaan komen niet anders. In verhouding werkt men langere dagen tegen een lager salaris dan hier. Naar mijn mening dienen de veranderingen hierin langzaam te gaan. Zie ook bovenstaand “Waar worden de artikelen welke Lein’s Bazar verkoopt geproduceerd?”

Hoe zit het met de materialen?

Ik ga er niet omheen draaien, ieder materiaal wat ik verkoop heeft voors en tegens. Katoen staat bekend als het meest vervuilende landbouwproduct ter wereld en daarnaast slijt en verkleurd het relatief snel. Viscose (ook bekend als Rayon) wordt gemaakt van hout, heel natuurlijk, maar er zijn voor het proces wel veel chemicaliën nodig, daarnaast is het krimpgevoelig. Polyester is heel duurzaam en kleurvast maar geeft tijdens het dragen en wassen microplastic af. In het soort kleding wat ik verkoop, zijn er helaas nog geen betaalbare alternatieven te koop welke geen nadelen hebben voor het milieu.

De keuze is aan jou!

Je kunt er voor kiezen om elders een (veel) duurder kledingstuk te kopen. Fairtrade en/of biologisch en/of gemaakt door iemand van boven de 18 en/of onder betere werkomstandigheden en/of tegen een loon waarvan je meer kunt dan in leven blijven. Er zijn absoluut hele mooie en pure initiatieven. Het gaat erom waar jij je goed bij voelt en wat voor jou belangrijk is. Als kenner van de kledingindustrie en als de mens Lein, zou ik je natuurlijk graag op het hart willen drukken om vooral feiten te checken. Zodat je weet waar je dat extra geld echt voor betaald. Maar we kunnen en hoeven natuurlijk niet allemaal een kritische Lein te zijn. Uiteindelijk eten er altijd meerdere mensen van jouw aankoop.

Zou ik dan ook niet een webwinkel willen hebben wat zo’n mooi en puur initiatief is? Of beter nog, een groen “stenen” winkeltje met alleen maar producten waar Moeder Aarde vrolijk van zou worden? Ja, zeer zeker! Maar nadat je alles hierboven hebt gelezen, snap je al dat dat niet heel eenvoudig en/of zwart wit is. En dan heb ik het er nog niet over dat het ook commercieel haalbaar moet zijn. Uiteindelijk heeft alles wat we kopen (of juist niet) gevolgen. Het helpt al enorm als we allemaal wat bewuster consumeren. Zo heb ik recentelijk de overstap gemaakt naar 100% gerecyclede verzendzakken. En gebruik ik de verpakkingen van retouren indien mogelijk opnieuw. En zelf kun je natuurlijk ook een hoop doen. Bijvoorbeeld retouren beperken door voor het bestellen je maten na te meten en de artikelomschrijving goed te lezen”.

Tot zover de blog uit de webwinkel. Inmiddels is deze gesloten en heb ik een sabbatical ingelast. O.a. om dingen voor mezelf op een rijtje te zetten. Ik geloof oprecht dat het allemaal duurzamer moet en we minder en bewuster moeten gaan consumeren. Wat kan ik daarin betekenen en hoe kan en wil ik daaraan bijdragen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *