Polyester angst, heb jij het ook?
Blogs uit de Webwinkel

Polyester angst, heb jij het ook?

Heb jij dat ook? Dat je iets niet koopt vanwege het materiaal? Dat hoe leuk iets ook is, zodra erbij staat dat het van polyester is, de liefde gelijk over is?

Ik geef het eerlijk toe, ook ik had jarenlang last van polyester angst. Ten eerste dacht ik bij polyester gelijk aan de jurken van oma. Van dat wat glimmende zwetende materiaal en gingen die dingen eigenlijk wel eens in de was? Kortom alleen van het woord polyester gruwde ik. Ten tweede is polyester niet natuurlijk. Nu ben ik best een links draaiende bio muts, dus niet natuurlijk vond ik direct al fout. Duidelijk geval van (te) snel oordelen.

Inmiddels ben ik grotendeels over mijn polyester angst heen.

Polyester is allang niet meer alleen dat spul van de jurken van oma. Het is er in een heleboel soorten. Van heerlijk wollig tot dunne zachte tricot. En ook kunstzijde van polyester kan zo mooi zijn en heerlijk zacht op de huid. Als je niet op labeltjes kijkt bij het shoppen en alleen op het gevoel van een stof afgaat, dan heb je ongetwijfeld wel eens of regelmatig polyester gekocht zonder dat je het doorhad. Maar in de webwinkel merkte ik absoluut de remmende werking van het woord polyester. Online shoppen is nou eenmaal anders, het materiaal staat erbij, er valt niet omheen te kijken. En voelen is niet mogelijk.

De grote voordelen van polyester zijn dat het zeer vormvast en kleurvast is. Waar mijn katoenen shirtjes altijd binnen een paar maanden vaal zijn, blijft polyester als nieuw. Geen scheve naden of krimp. Het draagt zeer aangenaam. Van heerlijke warme stoffen in de winter, tot meer gladde koele stoffen in de zomer. Kreuken doet het niet aan. Dus het strijkijzer kan in de kast blijven. Heeft het dan helemaal geen nadelen? Jawel, sommige polyesterstoffen kunnen statisch worden, bijvoorbeeld door ze in de droger te drogen. Even in een zakje een uurtje in de vriezer of voor een open raam hangen en ook weer opgelost.

Voor de meer bewuste shoppers onder ons….. polyester is dus niet natuurlijk. Maakt dat polyester per definitie “fout”? Inmiddels weten we denk ik allemaal wel dat katoen de meest vervuilende grondstof is voor kleding. Niet dat polyester nou lekker “eco” is, maar het scoort wel net iets beter dan katoen qua vervuiling. Daarnaast blijft het langer mooi, dus heb je in principe minder vaak nieuwe/andere kleding nodig. Toe aan iets anders? Laat iemand anders nog plezier hebben van de door jou gedragen maar nog bijna nieuwe polyester kleding. Kleding van gerecycled polyester en/of vintage is natuurlijk altijd een meer bewuste keuze.

Doe dus eens gek en geef polyester een kans!

Fijne dag,
Lein

*) Deze blog is een bewerking van mijn eerder hierover geschreven blog in de webwinkel Lein’s Bazar.

2 Reacties

 • Ria

  ik kan me helemaal vinden in jou polyester verhaal. Ook ik kreeg er kippenvel van. Maar inmiddels weet ook ik dat sommige polyester o.k is. Zoals wool touch. Lijkt op wol voelt als wol maar pilt niet als wol en is makkelijker te wassen. Het nadeel van polyester is dat ik het niet kan verven als ik de juiste kleur niet kan vinden maar ja een mens kan niet alles hebben toch ?
  Dank je voor de shop tips en een fijn, warm, gezellig, een alles wat je je maar kunt wensen in je sabbatical.

  • Lein

   Hey Ria, wat leuk te lezen dat jij ook een beetje om bent. En inderdaad we kunnen niet altijd alles hebben, iedere stof heeft zo zijn voor- en nadelen.
   Graag gedaan en dank je wel! Hij is in ieder geval goede begonnen met een fijne vakantie en nu langzaam een nieuw ritme aan het vinden.

   Liefs,
   Lein

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *